activitats / Edificis

Visites teatralitzades: una nova manera de viure la Casa Batlló

“No soy un fantasma, soy un espíritu artístico.” Així introdueix Antoni Gaudí (o l’actor que el representa) la visita guiada teatralitzada a la Casa Batlló. El recorregut consta d’una visita, a càrrec del mateix Gaudí, on aquest barreja elements de la seva vida amb els secrets i detalls de l’arquitectura i el disseny de la casa. L’activitat està principalment pensada per a nens, però els adults també poden apreciar l’interessant toc d’humor que l’actor brinda a la figura del famós arquitecte.

IMG_20160319_180438 (1)

Gaudí ens introdueix la Casa Batlló.

La visita va començar el vestíbul de la casa, on l’arquitecte va fer una introducció a la seva vida. Un Gaudí dramàtic i ple de personalitat va dirigir els assistents cap a l’interior de la casa, i va instar-los a apreciar la importància de la línia corba amb la que havia dotat la casa.

Un cop entrats a la planta noble de l’edifici, els assistents van ser testimonis del disseny que evoca al mar en les finestres en forma de tortuga. “Claro! Estamos en el fondo del mar” diu Gaudí. Durant la visita es pot observar que són constants les referències al Mediterrani que l’arquitecte va incloure en la seva obra. No és estrany, ja que l’actor ens va informar que la naturalesa d’aquest mar va ser una de les coses que més va estimar, juntament amb Déu i Catalunya. Altres referències al mar que els visitants van poder admirar són els cristalls de la sala principal de la planta noble o la “laringe de la balena”, una de les sales fosques de la casa, dissenyada i estudiada especialment per a que la llum arribés de forma natural. Sembla ser que la corba de les parets de les sales no va agradar molt a la senyora Batlló, ja que dificultava la col·locació dels mobles.

Després de visitar les plantes inferiors i la façana que dóna al pati, vam poder accedir al terrat on es troba el mític drac que corona l’edifici. A més d’unes vistes increïbles al Passeig de Gràcia i al skyline de Barcelona, el terrat va ser construir amb l’objectiu de ser un espai molt ampli. Gaudí va trobar una innovadora  forma de construir les xemeneies en línia de manera que no ocupessin molt.

Durant el recorregut, Gaudí va anar explicant dades curioses sobre la seva vida, com per exemple que era vegetarià (“Fijaros, hasta en eso me adelanté a mi tiempo.“), que permeten al visitant impregnar-se de l’experiència i viure la Casa Batlló de manera més personal. No va deixar detalls fora, ja que fins i tot va parlar dels seus amors i de les circumstàncies tràgiques de la seva mort. A més, els visitants van poder visualitzar una vídeo de la projecció en miniatura del mapping a la façana de la casa, que conté les principals teories sobre el significat d’aquest que, Gaudí insisteix, són només especulacions.

Val la pena accedir a una de les visites teatralitzades, ja que és una experiència interactiva i didàctica que els nens gaudiran més que la clàssica visita guiada. L’actor ofereix un Gaudí proper i carismàtic que satisfà les preguntes dels assistents i que aporta una visió diferent a la Casa Batlló, fora de les típiques guies saturades de dades tècniques. És tracta d’una experiència diferent, molt recomanable sobretot pels que volen disfrutar de la cara menys turística de l’obra de Gaudí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s