exposicions / museus / Novetats

El Museu del Modernisme inaugura ‘Ramon Casas. La vida moderna’

Laura Gómez.

La retrospectiva del pintor català conté unes 130 obres i es podrà visitar des de dijous 10 de març fins el 8 de maig. Ramon Casas. La vida moderna és la primera exposició de l’Any Casas, que commemora el 150è aniversari de l’artista. La mostra consta també d’una dotzena de peces inèdites i tant la directora del museu Gemma Llosa com el comissari de l’exposició Gabriel Pinós han recalcat la col·laboració de 70 col·leccions, la majoria particulars, així com institucions com Banc Sabadell o Codorniu.

El descans dels ciclistes de Ramon Casas

El descans dels ciclistes, 1896. Casas mostrava en part de la seva obra la gran afició que tenia pel ciclisme // Fotografia: MMBCN

Aquesta exposició posa èmfasi també en els dibuixos, amb un total de 60, ja que com ha afirmat Pinós, aquestes peces que Casas podia fer en qüestió de minuts, “contenen l’essència de l’artista i la capacitat creativa en estat pur”. En canvi, els olis, 40 en total, són fruit d’una acció més meditada. La resta de la mostra consisteix en bona part de cartells.

L'anglesa, de Ramon Casas

L’anglesa, 1904. Aquest és un dels quadres en què Casas va pintar Júlia vestida d’acord amb les modes europees // Fotografia: MMBCN

La mostra ocupa gairebé la totalitat del museu i està estructurada en set blocs temàtics en set espais diferents. Entre aquests destaca la vessant de retratista de Casas, la seva afició pel ciclisme i posteriorment l’automobilisme, i la presència de Júlia, l’enamorada del pintor. Júlia li va servir de model i fins i tot va acabar sent present en totes les obres de l’artista durant una època.

Un dels complements més atractius de l’exposició és el vehicle Delaunay-Belleville 28 HP, de l’any 1906. Aquest és un model igual a un dels cinc automòbils que Ramon Casas va tenir i que ha estat representat en vàries ocasions en les seves obres.

Llosa i Pinós han explicat que aquesta mostra suposa pel Museu del Modernisme un dels esdeveniments més notables que ha tingut i han equiparat la seva importància a la de la inauguració del propi museu, ara farà sis anys. El Museu del Modernisme també ha adquirit un nou domini web, on hi haurà tota la informació relacionada amb l’Any Casas i les diferents activitats que es faran.

2 thoughts on “El Museu del Modernisme inaugura ‘Ramon Casas. La vida moderna’

  1. Retroenllaç: Rafa Burgos: “Als turistes, si els treus de Gaudí, ja no coneixen ningú més” | LaBcnModernista

Deixa un comentari