activitats / rutes

“Barcelona i el Park Güell” en detall

Laura Gómez.

Després d’una estona esperant que arribessin tots els participants i recuperant-se de la gran pujada per arribar a la porta del parc, ha començat l’itinerari Barcelona i el Park Güell. La visita ha estat organitzada pel Museu d’Història de Barcelona. Després d’entrar al recinte monumental del parc, la primera explicació ha estat dins la Casa del Guarda, edifici que precisament està gestionat pel MUHBA.

A la Casa del Guarda ha tingut lloc gran part de la visita, ja que en ella s’hi mostra una exposició pròpia: Güell, Gaudí i Barcelona, l’expressió d’un ideal urbà. La casa, dissenyada per ser l’habitatge del porter del parc i la seva família, és considerada un dels exemples d’edifici modest de Gaudí, tot i que és un edifici ben característic i especial. Una de les coses més curioses que es diu sobre l’edifici és que està inspirat en la caseta de la bruixa del popular conte Hansel i Gretel, del qual es va teatralitzar una òpera a Barcelona just abans de la construcció del Park Güell. La façana de l’edifici imita el que sembla la xocolata i inclou tot un seguit de detalls que recorden caramels i d’altres dolços. Aquesta casa consta de tres plantes, separació que ha servit també per dividir l’explicació d’aquesta.

A la planta baixa, característica per les seves parets cobertes d’un to blau molt peculiar, ha tingut lloc la presentació de la casa i del projecte del parc, així com també dels dos personatges més destacats en aquest. Aquest són Eusebi Güell, l’impulsor del projecte, i Antoni Gaudí, l’arquitecte que havia conegut anys enrere gràcies a una Exposició Universal que va tenir lloc a París i amb qui forjaria una amistat molt duradora. Posteriorment, a la segona planta de l’edifici, el nostre guia Víctor ha fet un repàs de l’estructura de la ciutat en aquells moments, que anava ampliant-se poc a poc i convertint-se en una veritable ciutat industrial i moderna. Imatges en un curt audiovisual han mostrar com parts tan conegudes de la ciutat com el Passeig de Gràcia, s’estaven desenvolupant per arribar a ser el que avui en dia coneixem. Per finalitzar aquesta part, ens hem dirigit a la primera planta. Aquí hem parlat del projecte del Park Güell en sí, aquesta idea de ciutat jardí que Eusebi Güell va voler importar d’Anglaterra però que va fracassar. El terreny estava pensat per dividir-lo i vendre’l en 60 parcel·les, però només en tres es va acabar edificant.

Un cop a l’exterior, hem parlat de la gran entrada del parc, guardada per dues cases, la del Guarda i la que feia funcions de consergeria, per rebre visites i amb un telèfon propi. L’actual porta de ferro no és l’original, sinó que va ser portada de la primera casa de Gaudí, la Casa Vicens. Clarament, el més destacat de l’entrada és l’escalinata amb els tres nivells: l’inferior amb un petit jardí al mig, el mitjà amb una serp que darrere té una bandera catalana, i el superior, amb el drac de trencadís tan conegut.

La sala Hipòstila, següent parada de l’itinerari, també coneguda com la sala de les 100 columnes, no és només un espai bonic sinó útil. Serveix de base per la Plaça de la Natura i, a més, les seves columnes canalitzaven l’aigua de la pluja cap a un dipòsit soterrani. Aquesta sala va ser pensada per a fer-hi el mercat de la urbanització dues vegades a la setmana, però va acabar sent un lloc per a festes privades, aprofitant la bona acústica que hi ha. La Plaça de la Natura, que queda just damunt, havia de ser la plaça principal d’aquesta ciutat jardí, el punt de trobada. Tot i que està envoltada de bancs ondulants recoberts pel característic trencadís de Gaudí, no va ser ell qui els va fer, sinó que va ser el seu col·laborador Josep Maria Jujol.

La visita ha finalitzat amb el passeig cap a les vies principals de comunicació del parc. En aquestes es pot apreciar clarament la influència que Gaudí va rebre de la natura. Un d’ells, per exemple, simula una onada del mar, combinada amb el que semblen unes palmeres a la part de fora. Els assistents no han volgut marxar sense agrair la visita tan agradable i interessant que ha ofert el MUHBA. D’altra banda, està planejat fer més visites com aquesta una vegada al mes.

//Fotografies: Laura Gómez//

Anuncis

One thought on ““Barcelona i el Park Güell” en detall

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s