activitats / Edificis / rutes

L’itinerari Dr. Andreu vs. Eusebi Güell descobreix l’èxit de l’Avinguda Tibidabo

Laura Gómez i Nora Olivé

El recorregut per l’avinguda plena d’edificis modernistes ensenya el secret del triomf del projecte del doctor Salvador Andreu. Davant una Barcelona en ple desenvolupament gràcies a l’Exposició Universal del 1888, van sorgir dos projectes urbanístics: el Park Güell i el de l’Avinguda Tibidabo. Meritxell Carreres explica durant l’activitat que el fracàs del Park Güell davant l’avinguda va ser en gran part degut a la comunicació. Güell es va negar a deixar que el transport públic arribés al parc. En canvi, el pla de l’avinguda va estar dissenyat expressament al voltant d’una línia de tramvia que permetia residents i visitants moure’s per la ciutat.

 

L’activitat organitzada pel Centre Cívic Casa Golferichs mostra l’esplendor modernista i noucentista dels edificis de l’Avinguda Tibidabo que van allotjar famílies burgeses durant l’etapa modernista catalana. Durant un matí els participants van descobrir els edificis construits pels arquitectes modernistes més rellevants de l’época. A l’avinguda hi destaquen sobretot les cases d’Enric Sagnier, un arquitecte poc reconegut tot i la gran aportació que va fer a la ciutat. Altres com Puig i Cadaflach, Rubió i Bellver o Ruiz Casamitjana van deixar la seva empremta en la luxosa urbanització.

El projecte d’Andreu no hauria estat possible, explica Carreres, sense la iniciativa dels burgesos de Barcelona. Quatre socis del doctor Andreu, que també van instal·lar-se a l’avinguda, van fer possible l’èxit del projecte: Román Macaya, Teodor Roviralta, Manel Arnús i Ròmul Bosch i Alsina. Aquesta divisió de poders contrasta amb el projecte elitista que va dur a terme Gaudí per a Eusebi Güell, i que va portar a la conversió del Park Güell en un espai públic anys després. Güell va apostar per un projecte de ciutat jardí, que en aquell moment eren un èxit a Anglaterra, però va ser un fracàs i només una de les cases es va vendre.

Més rutes

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies: Laura Gómez i Nora Olivé

 

2 thoughts on “L’itinerari Dr. Andreu vs. Eusebi Güell descobreix l’èxit de l’Avinguda Tibidabo

Deixa un comentari